Befaamd kunstenaarsduo exposeert in de Waag

Onder de titel “Spiegelingen van de verbeelding” vindt de komende twee weken in de Waag aan het Spaarne te Haarlem een bijzondere tentoonstelling van het in Frankrijk woonachtige en werkende kunstenaarsduo Kees Okx en Hélène van Dongen plaats.

Spiegelingen symboliseren menselijke eigenschappen: verdriet, vreugde, kennis, angst, trots, enz. Van oudsher spelen spiegels een rol in sprookjes en volksvertellingen over goden en verdwenen beschavingen. Een boeiend gegeven in de Narcissus mythe is de spiegeling in het water. De duivel kan zich ook in een spiegel verbergen. Misschien is de vereenzelviging met een spiegelbeeld een poging om intens te onderzoeken.

Okx en Van Dongen kozen dan ook voor hun uitnodigingskaart een kap- of scheerspiegel, waarin je dagelijks kijkt en tersluiks om een antwoord vraagt. Zo vergaat het ook met hun creatieve bezigheden. Okx en Van Dongen zijn graag op plaatsen met een bijzondere uitstraling, die hen steeds opnieuw inspireren. Ze exposeerden o.a. in geheimzinnige kapellen, oude kerkjes, wonderlijke paleizen en dromerige schepen.